EMLAK VERGİSİ ÖDEME  ZAMANI NEDİR ?  KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAFTIR ?

Merhaba değerli okuyucularım,

Bu haftaki konumuz mülk aldığımızda yapmamız gereken işlemlerden olan ilgili belediyeye beyan verilme gerekliliği ve ödenmesi gereken vergiler hakkındadır.

Tapu  alındıgı tarihten itibaren 3 ay içerisinde belediyeye beyan verme zorunluluğu vardır. Beyan verilmeme durumunda ilgi belediyeler tarafından para cezası uygulanmaktadır.

Emlak vergisi ödemeleri için birinci taksit dönemi 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında olup ,ikinci taksitler ise 1 kasım da başlayıp 30 kasıma kadar devam etmektedir.

 Emlak vergisi ödemeleri  belediye tarafından alındığı gibi belediyelerin web siteleri üzerinden kredi kartı ile de ödeme yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemesi gerekmeyen  durumlar ise şunlardır.

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ,sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.

Dairelerde 200 m2 yi geçmeyen tek evden vergi alınmıyor. 200 m2 üstünden tek ev olsa bile vergi alınıyor. Şahsın tek bir arsası varsa vergiden muaf değil. Burada Vergi muafiyeti sadece konutlar için geçerli olmaktadır.

Ayrıca Aile bireyleri emekli ise ,her ikisi üzerine birer farklı  ev olsa bile bu tip durumda da her biri vergiden muaf tutuluyor.Engelli emekliler ,şehit gazi dul ve yetimleri içinde vergi alınmıyor.

Vergiden muaf olup vergi  ödememek için  bir kuruma başvurmamız gerekiyormu ?

İlk aşamada Belediyelerin emlak hizmetleri bölümüne durumunuzu izah eden bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyor.  Belediye,bu aşamada ,tapu dairesinden birden fazla gayrimenkulunuzun olmadığını gösteren bir belge , emekliolduğunuzu gösteren belge gibi  belgeler talep ediyor. Bu belgeleri belediyeye getirmeniz halinde işlemler başlayacak olup bir kereye mahsus bu beyanı vermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ödeme yapmanız gerekmektedir.

Vergi ile ilgili bu bilgilendirmeyi daha sonra öğrenen vatandaşlarımız ödeme yapmış olsa bile 5 yıl geriye dönük olarak durumunuzu belgelediğiniz takdirde yapılan ödemeyi belediye kurumlarından geri alabiliyorsunuz.

Vatandaşın tek bir evi olup , bu evi kiraya vermiş olsa bile , vergiden muaf olması için engel teşkil etmiyor.

Yurt dışından emekli olanlarda ise vergi muafiyeti söz konusu olmayıp emeklilik muafiyeti sadece yurt içi bir kurumdan emekli olanlar için geçerlidir.

 

 

GAYRİMENKUL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Merhaba  sevgili  okuyucularım …

Bu hafta ki yazımızda gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gereken konulara değinmek istiyorum.

Yatırım araçları arasında en iyilerinden biri olan gayrimenkul yatırımı artık profesyonel bir danışmanlık alanı haline geldi. Bu konuda bilinçli ve doğru bir yatırım yapmak istiyorsanız mülk alırken kesinlikle yetki belgeli uzman gayrimenkul bilirkişileri ile çalışmanızı tavsiye ederim.

Eskilerin bir sözü vardır ;” işi ehline verin” Ne güzel söylemişler…

Bu konu da bilinçli olmak amacı ile yapmamız gerekenleri kısaca sizinle paylaşmak istiyorum.

Mülk alırken dikkat etmemiz gereken konular:

1. Tapuyu satıcıdan isteyerek belediyeye gidip ilgili binanın iskanının olup olmadığı ruhsatın geçerli olup olmadığının bakılmasıdır.​
2. Belediye arşiv birimine tapu sahibi ile giderek gördüğümüz dairenin projeyle uyumlu olup olmadığının bakılması. Burada dairenin m2 si ve odaların biçimini yani daire iç planını görebiliriz. Daireoda m2 lerini buradan belirleyebiliriz.
3. Dairenin hisseli olup olmadığına tapu üzerinden bakılması .
4. Dairenin üzerinde herhangi bir şer olup olmadığının tapu dairesinden öğrenilmesi
5. İlgi tapu dairesinden veya web tapu sisteminden üzerinde herhangi bir borç olup olmadığının bakabiliriz.
6. Tkgm.gov.tr adresinden tapu üzerindeki ada parselle mevcut yerin aynı yer olup olmadığının tesbitiniyapabiliriz.

Eğer arazinizi veya dairenizi kredi ile alıyorsanız bu işlemleri eksperler zaten yapıp bankanıza rapor olarak sunar. İlgi rapordan bunlara bakabilirsiniz.

Arazilerde ise bunlara ek olarak

1- İmarl ı arsa alacak isek almadan önce ilgi belediyeye gidip imar planını iptal olup olmadığına bakmamız oldukça önemlidir. Mümkünse mimara ön çalışma yaptırmakta maliyet açısından oldukça yararlıdır. Arazinin cinsinde arsa yazsa bile bazı yerlerde imar yapma izni olmayabilir. Bunun için arsa almadan önce resmi imar durumu almak çok önemlidir.
2- Eğer alacağımız arazi zeytinlik bağ bahçe ise hisseli olup olmadığına bakmalıyız . Yatırımlık arazilerde hisseli yerler prim yapması daha zor olmaktadır.
3- Alacağımız arazinin yer i belli olsa bile muhakkak ilgili ilçe kadastro ve likap bürolarından ölçüm yaptırmalıyız. Ölçüm yaptırmadan arazi kesinlikle almamalıyız.

Detaylı bilgi ve sorularınız için huseyin@emlakhabercisi.net  ten Hüseyin TİTİZ  ileirtibata geçebilirsiniz.

 

Detaylı bilgi için;

Huseyin TİTİZ

www.emlakhabercisi.net

www.mudanyadaemlak.com

mail: huseyin@emlakhabercisi.net

 gsm: 0 533 8184566

× Whatsapp Destek Hattı